Smak owoców zależy od wielu czynników. Jednym z nich są cechy odmiany, dlatego warto zastanowić się, którą wybrać do ogrodu. Agrest jest kwaskowaty lub słodki, natomiast porzeczki mają kwaśny smak, ale nawet tu można wyróżnić różne „poziomy” kwaskowatości.
Kluczowe dla smaku owoców są warunki uprawy. Krzewy owocowe powinno się uprawiać w miejscach słonecznych. Dodatkowo regularnie należy wykonywać cięcia prześwietlające, dzięki którym do owoców dociera więcej światła. W rezultacie zawierają więcej cukrów i są smaczniejsze.
Znaczenie ma odpowiednie nawożenie, które poprawia smak, ale także trwałość owoców (dłużej można je przechowywać, a jednocześnie są mniej narażone na uszkodzenia mechaniczne). W szczególności zaleca się stosować nawozy, które zawierają dużo mikroelementów (m.in. bor, który uczestniczy w przemianie cukrów). Dobre rezultaty w przydomowej uprawie porzeczki czarnej, czerwonej, a także agrestu osiąga się przez dwukrotną aplikację nawozu Ogród 2001 dla winorośli. Pomimo, że z nazwy jest „dedykowany” dla innego gatunku, ma zbilansowany skład – odpowiedni również dla wskazanych krzewów owocowych. 2/3 dawki stosuje się wiosną, 1/3 zaś już po zbiorach. Dzięki temu krzewy mają „energię”, aby przygotować się do nadejścia zimy i dobrego owocowania w kolejnym sezonie.