Marchew to warzywo, które towarzyszy nam niemal na co dzień. Trudno wyobrazić sobie bez niej polską kuchnię. Zanim jednak marchewki zagoszczą na naszych stołach, pojawiają się na naszych działkach i w przydomowych warzywniakach. Warto więc wiedzieć, jak o nie dbać.
Marchew to przede wszystkim bogactwo witamin, błonnika i zestaw niezbędnych w naszej diecie soli mineralnych. Jej uprawa jest stosunkowo łatwa i poradzi sobie z nią nawet początkowy ogrodnik. Można ją hodować w nieosłoniętym gruncie, w foliach, tunelach lub w pojemnikach. Siew rozpoczyna się w marcu, a kończy w czerwcu.
Marchew lubi miejsca słoneczne, dobrze zaopatrzone w wodę, szczególnie w okresie tworzenia się korzenia spichrzowego. Najlepiej rośnie w glebie żyznej, próchniczej. Lubi ziemię głęboko uprawianą i szybko obsychającą. Gorzej radzi sobie na glebach podmokłych, gliniastych, łatwo zaskorupiających się. W takich warunkach korzenie ulegają deformacji.
Marchew powinna być intensywnie nawożona produktami bogatymi w potas. Pierwiastek ten sprzyja gromadzeniu cukrów w korzeniach spichrzowych, odpowiada za jędrność i soczystość naszych warzyw. Istotnym mikroelementem w uprawie marchwi jest miedź. Niedobór tego pierwiastka objawia się w postaci jaśniejszej barwy naci z brązowymi, skręconymi końcówkami. Jest również zauważalny na korzeniu, któremu też brakuje intensywnej barwy. Marchew jest również wrażliwa na niedobór boru i cynku. W uprawie tego warzywa ważny jest wapń. Warto o nim pamiętać przede wszystkim przygotowując się do dłuższego przechowywania marchwi.
W naszej ofercie znajdziecie nawozy, które warto wykorzystać w uprawie marchwi.