Winorośle mają duże potrzeby nawozowe i uprawiane nawet w żyznym podłożu wymagają systematyczne nawożenia. Bez wspomagania „z zewnątrz” wytwarzają mniejsze owoce, drobniejsze kiście, a ponadto są bardziej zagrożone suszą i chorobami (np. mączniakiem prawdziwym).
Jednocześnie właściwe nawożenie, obejmujące szeroką grupę pierwiastków, pozytywnie wpływa na smak owoców.
Kiedy nawozić winorośl?
Pierwsze nawożenie winorośli wykonuje się jeszcze przed sadzeniem (np. stosując obornik w dawce 4-5 kg/m2 w roku poprzedzającym). Dostarcza składników pokarmowych, ale jednocześnie użyźnia glebę, zwiększa zawartość próchnicy, poprawia strukturę i zwiększa aktywność mikrobiologiczną. Opcjonalnie stosuje się nawóz mineralny.
W kolejnych latach krzewy dokarmia się 2-3 krotnie w sezonie (m.in. w zależności od typu podłoża, tj. częściej na glebach lekkich i mniej zasobnych). Pierwszą dawkę nawozu aplikuje się w kwietniu, kolejną w maju lub na początku czerwca, ostatnią na początku lipca. W pielęgnacji tego gatunku warto korzystać ze specjalistycznych nawozów, np. Nawóz Ogród 2001 do winorośli. Ten nawóz produkowany w Zakładach Chemicznych Siarkopol w Tarnobrzegu ma niską zawartość chlorków, dlatego korzystnie wpływa na jakość owoców.
Jak wykonywać nawożenie winorośli?
Granulki rozkłada się równomiernie wokół pnączy, np. w promieniu do 1 m. Pracę wykonuje się przy bezdeszczowej pogodzie. Nawóz warto przysypać cienką warstwą podłoża. Rośliny po nawożeniu warto podlać (jeśli nie ma prognozowanych opadów).